Annerledes arbeidsdag over natten

Nå har vi kommet veldig langt i dette prosjektet og frem til nå har jeg fått lov til å reflektere over alt fra hypertekst til samfunnsmessige problemer overgangen til den digitale platformen har ført med seg.

Og nå er det hvordan arbeidshverdagen for journalister har forandret seg etter digitaliseringen som står for tur.

Personlig har jeg ingen erfaringer med det å være journalist, verken da det bare var papiraviser som gjaldt, eller nå når du får artiklene dine inn på smarttelefonen, og har da heller ikke måttet kjenne på hvordan journalistene har kjent på det at arbeidshverdagen deres endret seg over natten. Men som en veldig digitalisert og kravstor person kan jeg godt se for meg at presset på journalistene er store.

Jeg med flere er digitaliserte og «på nett» døgnet rundt, nettavisen sjekkes kanskje flere ganger om dagen, og vi forventer at innholdet på siden er annerledes enn da vi sjekket den for et par timer siden. Vi vil at det skal skje noe nytt hele tiden, og dette fører også til at journalistene må finne på noe nytt flere ganger om dagen

I papiravisens gullalder hadde journalistene en, kanskje to-tre saker de måtte skrive innen en deadline – som kom på trykk i avisen dagen etter. Ikke noe mer å gjøre med det – når det var gått i trykken var det publisert og ingen forventet noe mer før det kom en ny avis dagen etter.

Dette gjør at journalistene alltid må være på. Det ser også ut til at det har endret journalistenes forhold til kilder, man trenger vel strengt tatt ikke kilder mer – man kan bare referere til en annen avis,  hvordan sakene legges frem, og hva slags innhold sakene faktisk har. De aller fleste har ikke lenger tid til å drive med utforskende og gravende journalistikk.

Også hvordan et mediehus arbeider har blitt annerledes, nå kommer de aller fleste nyhetssakene fra nyhetsbyråer som reuters, og mediehusene formidler bare disse sakene videre – det har rett og slett blitt en slags klipp og lim virksomhet. Journalistene har også fått større nærhet til leserne gjennom kommentarfelt på artiklene og via blogger. Og dette skaper større muligheter for diskusjon – og arbeidsdagen til en journalist har kanskje også blitt mer turnusbestemt, i og med at det forventes av nettavisene at det postes noe med en gang noe skjer.

Så for å konkludere kan vi si at det er liten tvil om at digitaliseringen har påvirket journalistikken fra hvordan vi kjente den for noen år siden. Leserne har større krav til journalistene og avisene enn før, og dette former det vi kjenner som journalistikk i dag. Nå er det bare spennende å se hva fremtiden vil bringe!

– E

Legg igjen en kommentar