«Gå ned 20 kilo med denne rare frukten»

I sin bok «hva er internett» fra 2005 skriver Gisle Hannemyr følgende:

Internett ble opprinnelig konstruert som et forskernettverk. Sikkerhet var aldri en prioritert del av designen. I stedet ble nettet utviklet med tanke på samarbeid, utveksling av informasjon og effektiv deling og fordeling av ressurser.

Dette sier han helt i slutten av kapittel 3 hvor Hannemyr legger frem en rekke fallgruver og nettvettregler før han skriver dette.

Og med å ha lest dette skjønner man kanskje at man skal være kildekritisk. Og spesielt på sosiale medier bør vi være kildekritiske. Her kan alle legge ut akkurat det de vil legge ut. Derfor er det viktig at man – som med alle andr ting vi kommer over her i livet, har noen forhåndsregler. Og når sosiale medier brukes i så stor grad i de aller fleste ledd i samfunnet – er det viktig at vi er kritiske og ikke klikker oss inn og tror blindt på alt vi leser.

Som for eksempel overskriften på dette blogginnlegget – dette er noe jeg har sett mye av på sosiale medier, selvfølgelig går du ikke ned 20 kg av en rar frukt som på magisk vis brenner bort alt magefettet ditt! Her gjelder det vel bare å bruke sunn fornuft?

I artikkelen til forskning.no fra 2014 som handler om nettopp dette, å bruke huet – slik jeg har forstått det ihvertfall!

”det kan gå riktig galt når mange mennesker forholder seg ukritisk til informasjon de har fra et sosialt medium”.

Skriver Niels Ebdrup. Men når noe blir postet og delt på facebook, er det ofte våre venner og bekjente som har likt og delt dette, og det er kanskje derfor vi ikke er så kildekritiske til dette som vi egentlig burde. Vi stoler jo på vennene våre, og det er vanskelig å være kritiske til det de skriver.

De fleste av oss er ikke dumme, og vet at vi ikke er utvalgt som den heldige «vinneren» av en iphone 6 fordi vi helt tilfeldig har klikket oss inn på en tilfeldig, lite legitim side. Og vi burde være like kritiske til det som publiseres i sosiale medier, som det vi er mot dette. Vi kan IKKE slippe ned skuldrene! Falske konkurranser som bare har som baktanke å svindle deg og er ute etter personopplysninger, og falske facebookprofiler med anbefalinger om produkttesting sprer seg som ugress på sosiale medier. Sladder og usanne rykter er også en stor del av innholdet idag. Og det er nettopp fordi det er så enkelt å publisere det der, alle er jo der!

Tilbake til Hannemyr, som sier at man med en liten dose med sunn fornuft på internett skal klare å styre unna farene. Nå ble denne boken skrevet i 2005 og det er mye som har skjedd siden dette, men det er ikke noe mer enn det som skal til på sosiale medier heller – en liten smule sunn fornuft.

Så mine tips til «rookies» på sosiale medier er å ta alt man leser med en klype salt, om det ser ut til å være for godt til å være sant, så stemmer som regel det. Du finner fort ut hva som er legitimt og hva som ikke er det.

– E

mlp-internet-in-a-nutshell-oboe_player-31637957-500-653

En kommentar om “«Gå ned 20 kilo med denne rare frukten»

  1. siljeg13 sier:

    Kan faktisk ikke huske å ha lest sitatet av Gisle Hannemyr du har innledningsvis i innlegget før, og har heller ikke tenkt på utviklingen av Internett som noe som ble skapt for samarbeid og deling av informasjon. Det er absolutt noe i det du skriver om at dette skaper en rekke fallgruver.

    Jeg liker det du skriver om at man bør være like kildekritisk til innhold på sosiale medier, som det innholdet man finner ellers på nett. Det kan se ut som vi kommunikasjonsstudenter har en fordel foran andre her. Det er vel ikke en uke siden en gang tre venner av meg på Instagram hadde publisert et bilde for å være med i det som for meg åpenbart var en falsk konkurranse for Rema1000. Muligheten til å få et gavekort på 6000 kroner kom fremfor sunn fornuft der, gitt. Tipsene du kommer med kunne kanskje ha hjulpet de fra å dumme seg ut.
    – Silje

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s