Kjære Fredrik Devon

Etter å ha lest kronikken din om hvordan mediene blir banalisert, ble jeg sittende og tenke litt. I kronikken din skriver du bare om de negative sidene ved nettjournalistikk. Og etter at jeg har tenkt en stund, på om det bare er negative sider med det, måtte jeg konkludere med NEI! For det er så mange muligheter i nettjournalistikken:

Tidligere har jeg snakket om kvalitetsjournalistikk, klikkjournalistikk og hvordan hverdagen til journalistene har forandret seg. Og jeg tror nå, etter mange refleksjoner med meg selv, at vi har litt godt av begge deler! Det er klart det er viktig å lese de «viktige» tingene, tingene vi lærer noe av. Men av og til trenger hodene våre en liten pause fra alt det intellektuelle, og trenger å lese om «topp 15 tindermoments». Vi trenger artikler uten det vanskelige språket av og til, med enkel setningsoppbygning og enkel underholdning. Disse artiklene uten de store vanskelige ordene gjør det mulig for «mannen i gata» å lese seg opp på artikler som omhandler de viktige temaene, på en måte de fleste kan forstå det på. Og denne «mannen i gata» leser seg opp på dette på smarttelefonen eller nettbrettet sitt.

Sjokkert?

Det at den gode gamle papiravisen taper mot mobilen burde vel egentlig ikke komme som noe sjokk på noen. Som jeg også har skrevet tidligere – krever vi som lesere at nyhetsbildet hele tiden er dynamisk. Vi vil også se en originalitet. I 2013 lanserte VG barnehagegranskningen. Dette var gravende og utforskende journalistikk som på en enkel og original måte ble fremstillt på vg sine sider, og med kommentarfelt ble saken enda mer spennende å følge med på, fordi, kjære Fredrik, det er også mange fornuftige meninger og erfaringer som blir delt i disse diskusjonene. Mye tull ja – men når vi siler ut tullet kan man faktisk lære en del av andre mennesker, og ikke minst, journalistene kan lære en del.

Selvfølgelig er jeg enig med deg i at det blir litt mye av: slik tjener du mer, hva tjener naboen din, hvor mye kostet nabohuset, vinn 1 million, hadde sex i bil. Mye mas, men dette resulterer også i mange klikk for nettavisene.

Og for deg som kanskje vil lese artiklene med de vanskelige ordene, og med den utforskende journalistikken kan det hende du finner lykken med å scrolle litt, eller betale noen kroner i måneden for å få tilgang på artiklene som ligger gjemt inne på for eksempel VG+ eller liknende, som alle de store avisene tilbyr, nasjonale som lokale.

Selv syntes jeg at det har blitt litt mange klikksaker, men at nettmediene bare er akkurat passe banalisert.

– E

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s