Når jeg leste dagens oppgave og skulle klikke meg inn på den relevante artikkelen, lo jeg godt av artikkelens tittel, som også ble tittelen på dette blogginnlegget. Og artikkelen tar også opp et tema som er veldig relevant idag, og som jeg også syntes jeg pratet litt om i forrige innlegg. Om dette med våre klikkvaner på internett. For som det stod i artikkelen så var det langt flere som hadde klikket seg inn på artikkelen som hadde tittel som omhandlet analsex, enn artikkelen «ministern – tilsätt over havarikommisjonen». Faktisk hele 10 ganger så mange foretrakk å lese om analsex fremfor artikkelen om havarikommisjonen i Sverige
I artikkelen «liker best analsex» skriver Jan Zahl at vi har akkurat det samme problemet her i Norge, for mens vi ønsker å fremstå som intellektuelle mennesker, og sier at det er mer sannsynlig at vi klikker oss inn på saker med gravejournalistikk – viser klikktallene det motsatte! Vi er mer interessert i å klikke oss inn på saker som har stikkord som sex eller pupper.
For ting har jo forandret seg siden den gang alle leste artiklene i en trykket avis. Da det var kvaliteten, de kritiske journalistene, god tekst og gode bilder som var viktigst. I dag måler nettavisene «suksess» i hvor mange som klikker seg inn på de forskjellige artiklene, og skriver da etter hva vi i publikumet ønsker. For hadde ikke vi klikket oss inn på artiklene om paradisedeltakerne som har fått silikon for endte gang – hadde heller ikke avisene skrevet om det.
Så dette er vårt ønske som journalistene oppfyller, det kan godt tenkes at de mye heller vil skrive artiklene med det kritiske blikket der de har brukt år og måneder på å forberede seg, men det får ikke klikk. Så før vi klager på journalistene må vi ta en titt på våre egne klikkvaner først, for det er vi som former nettavisene, og da er det også oss selv vi klager på når vi klager på de dårlige artiklene til VG.no, det er jo dette vi vil lese!
– E