Er det internett eller staten som har størst makt i vårt samfunn?

Internett omgir oss hver eneste dag enten du vil det eller ikke! I skrivende stund hører jeg på musikk på spotify, har sendt et bilde for å dokumentere at jeg blogger fått en ny match på tinder.

Det er så rart! Vi er tilgjengelige hele tiden, vi går rundt med hele verden i lommen formatert i en liten iphone, går vi 20 år tilbake tror jeg vi hadde blitt ledd av om vi hadde fortalt det til de som levde da.

Selv om internett har gjort oss mer tilgjengelig for hverandre, har det også gjort at vi er mer sårbare og tilgjengelige for de som kanskje ikke skulle hatt tilgang til våre sensitive opplysninger. Og det er også lettere for oss å komme borti kriminalitet, fordi det er så lett å finne smutthull på internett. Dette fordi internett er et uendelig univers, og det er umulig å kontrollere alt, derfor er det mange som utnytter seg dette og setter opp sider med ulovlig innhold, som for eksempel piratkopier av filmer, serier og musikk. Dette er vanskelig å oppdage, og det er også vanskelig å vite hvordan man lovlig skal straffe disse som legger ut de ulovlige filene.

Et annet problem vi står ovenfor og som er spesielt aktuelt nå i disse DLD dager – er hvor mye staten skal få lov til å overvåke sine borgere for å finne potensielle trusler mot oss. Det er i følge Lessig fullt mulig å overvåke alle borgere og til en hver tid ha kontroll over hva de driver med uten at borgerne har kontroll eller vet at dette foregår. Dette er selvfølgelig et alvorlig brudd på personvern, og også på prinsippet om demokrati og frihet. Hadde staten tatt full kontroll over internett hadde det ikke lenger vært en fri stat.

Internett har fått oss til å finne hverandre, mennesker som føler de kanskje føler de faller utenfor i sitt samfunn fordi de kanskje mener noe annet eller hører på annen musikk enn andre, kan finne samfunn på internettet der de endelig passer inn og blir forstått.

Personlig blir jeg litt smågal etter noen timer etter telefonen. Alt foregår på internett! Festinvitasjonene blir sendt ut på facebook og jeg får bilder av brødrene mine på 7 og 3 som bor langt unna på snapchat – datene finner jeg på tinder. Internett har rett og slett blitt veldig viktig for mellommenneskelig kommunikasjon, og det har gjort alt fra informasjon til underholdning mer tilgjengelig for oss.

Som en konklusjon vil jeg si at utfordringene som kommer på grunn av internett er mange, mange fler enn de jeg valgte å ta opp i dette innlegget, men det kommer også så mye godt ut av det og gjør hverdagen vår enklere, og gjør oss mer miljøvennlige, fordi vi mottar alle fakturaene våre rett i nettbanken!

Til tross for at internett misbrukes av mange, og ofte er utenfor statlig kontroll kan vi ikke slutte å bruke internett! Vi er rett og slett nødt til å finne en måte å takle utfordringene på, vi må finne passende reguleringer og lover. Dette kommer ikke til å bli enkelt og det kommer til å ta tid, men det kommer til å være verdt det!

En ting er sikkert, internett er kommet for å bli.

– E

3 kommentarer om “Er det internett eller staten som har størst makt i vårt samfunn?

 1. milliemartine sier:

  Bra at du tar opp dette med miljøet. Etter nettaviser, digipost og efaktura har nedgangen av papir blitt redusert, ikke minst kostnader på porto og gebyrer. Samtidig gjør dette oss mer utsatte kanskje, er det skrivefeil i en epost adresse kan jo sensitiv informasjon bli sendt til hvem som helst, det samme kan jo skje med brevpost, men vi tenker kanskje ikke like nøye over det, og hvem gidder å stjele brev utav postkassa til folk liksom (Ja det er de som gjør det også, men vi kan vel påstå at de mangler 50 øre på krona)

  Liker

  • elisebs sier:

   Godt poeng, jeg tror vi så absolutt er mer utsatte nå enn før når det gjelder epost osv, det er dessuten ikke så veldig vanskelig om en selv vil å «hacke» seg inn på for eksempel en skole sine databaser, det hele med internett er litt skremmende, men jeg håper utviklingen er på vei et sted der vi finner ut av hvordan vi stopper hackingen!

   Liker

 2. jonatm10 sier:

  Jeg likte veldig godt vinklingen til innlegget ditt. Du tar opp viktige og gode poenger, som at vi har blitt mer miljøvennlige og hvor viktig det er at ikke staten kontrollerer ALT på Internett. Er veldig enig i at vi blottlegger oss selv litt for mye kanskje ved å være så tilgjengelig hele tiden. Vertfall gjør det oss mer sårbare som du sa. Til slutt må jeg bare si at jeg likte layout oppsettet veldig godt. Det at du har bilder på høyresiden gjør at bloggen ikke blir så tung som hvis det bare hadde vært tekst.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s